Δυο λόγια για τον Pedro Arrojo-Agudo (16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ)

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

Ο Ισπανός καλεσμένος του Φεστιβάλ και ομιλητής στη θεματική «Φυσικοί πόροι και δημόσια αγαθά» (Σάββατο 25 Ιουνίου)

Δυο λόγια για τον Pedro Arrojo-Agudo

 

Ο Ισπανός καλεσμένος του Φεστιβάλ και ομιλητής στη θεματική «Φυσικοί πόροι και δημόσια αγαθά» (Σάββατο 25 Ιουνίου), PedroArrojo-Agudo, είναι καθηγητής Φυσικών και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόζα. Το 2003 βραβεύτηκε με το βραβείο Goldman, που θεωρείται το μεγαλύτερο στην κατηγορία του διεθνές βραβείο –κάτι σαν Νόμπελ Φιλοπεριβαλλοντικής Δράσης και Στήριξης Τοπικών Κοινωνιών. Συγκαταλέγεται στα ηγετικά στελέχη του μεγαλειώδους «Κινήματος για το Νερό» που αναπτύχθηκε στην Ισπανία ενάντια στο κυβερνητικό Εθνικό Υδρολογικό Σχέδιο (1995), ένα κίνημα που πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις, φτάνοντας στην κορύφωσή του σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με συμμετοχή 400.000 διαδηλωτών (στη Βαρκελώνη).

Οι ισπανικές τοπικές κοινωνίες ξεσηκώθηκε ενάντια σε μια επένδυση ύψους 25 δισ. δολαρίων που προέβλεπε ανεγέρσεις 120 φραγμάτων με στόχο να ανακατευθυνθούν τα τελευταία ελεύθερης ροής ποτάμια της χώρας. Για το εν λόγω σχέδιο ο Arrojo είχε δηλώσει πως «αποσκοπεί με εντελώς κυνικό τρόπο στο να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα προκειμένου να κατασκευαστεί ένα γιγαντιαίο σύστημα, απ’ το οποίο θα επωφελούνταν μόνο κερδοσκόποι, ιδιοκτήτες πολυτελών τουριστικών εγκαταστάσεων και η βιομηχανική γεωργία». Τα προτεινόμενα φράγματα απειλούσαν να καταστρέψουν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, καλλιεργητών και ψαράδων, που ζούσαν σε παραποτάμια εδάφη, κυρίως απ’ το ρύζι, τα μύδια και τα ψάρια.

Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση ο ακτιβιστής επιστήμονας, παράλληλα με την έντονη κινηματική του παρουσία, (διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, συνεχείς πιέσεις σε κάθε επίπεδο, μέχρι και σε απεργία πείνας προχώρησε μαζί με τους δημάρχους των πληττόμενων περιοχών), εργάστηκε πάνω σε ένα εναλλακτικό σχέδιο για το νερό και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ανέδειξε σε κεντρικούς άξονες του αντι-σχεδίου την προστασία των ποταμών, των οικοσυστημάτων και των ανθρώπων τους, την εξοικονόμηση και ανακύκλωση των νερών τους, καθώς και την παράθεση μιας σειράς εναλλακτικών επιλογών γεωργικής αξιοποίησής τους, ώστε να ευημερούν φύση και μικροκαλλιεργητές.

OPedroArrojo-Agudo είναι ιδρυτής του NewWaterCultureFoundation, ίδρυμα που παλεύει να φέρει μια νέα αντίληψη στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και έχει την υποστήριξη περισσότερων από 70 ισπανικών και πορτογαλικών πανεπιστημίων.

 

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+