Ένα μικρό φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Για τον αυτοοργανωμένο χώρο λαϊκών συνελεύσεων και δικτύων αλληλεγγύης στο 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Της Μυρτώς Μπολώτα

Τον Μάρτη που ξεκίνησαν οι πρώτες κουβέντες για το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ εύκολα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, μέσα στα τελευταία δυο χρόνια, ένας ολόκληρος γαλαξίας αντιστάσεων και εγχειρημάτων έχει ξεπηδήσει στη χώρα. Το έδαφος για την ανάπτυξή τους είχε γονιμοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, και είναι η ανάγκη αυτό που τα κάνει να ανθίζουν σήμερα.

Εδώ και χρόνια, στο χώρο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ συναντιέται ευρύ φάσμα αντιστάσεων και πρωτοβουλιών (με θεματικούς χώρους για τη μετανάστευση, την εκπαίδευση, το φύλο, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα κινήματα πόλης κ.λπ.) ξεπερνώντας τα «στενά» όρια του αντιρατσισμού,και δίνοντας βήμα σε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. Ζώντας σε μια περίοδο έντασης της επίθεσης στους εργαζόμενους και την κοινωνία, όξυνσης του ρατσισμού και της ακροδεξιάς βίας, παράλληλα όμως και ανάπτυξης κοινωνικών αγώνων και κινημάτων, ελπιδοφόρων εγχειρημάτων αντίστασης και αλληλεγγύης, θεωρήσαμε ότι ζητήματα όπως η οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η υγεία, η τροφή, τα κοινωνικά ιατρεία και η εκπαίδευση, οι συλλογικές κουζίνες και οι συνεταιρισμοί παραγωγών επιβάλλεται να προβληθούν σε έναν τέτοιο χώρο.

Προκρίναμε, λοιπόν, τη δημιουργία ενός διακριτού χώρου λαϊκών συνελεύσεων και δικτύων αλληλεγγύης, που όμως συνειδητά αρνηθήκαμε να τον διαμορφώσουμε ως οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ. Θεωρήσαμε πρόκληση να απευθυνθούμε στις πολυποίκιλες συλλογικότητες, καλώντας τες να τον αυτοοργανώσουν και να τον συνδιαμορφώσουν εκείνες!

Όταν όσοι/όσες προτείναμε τα παραπάνω -τα οποία έγιναν αποδεκτά μετά πολλών επαίνων- συνειδητοποιήσαμε τι πάμε να κάνουμε, απλά πανικοβληθήκαμε… Πίσω δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε, οπότε πήραμε βαθιά ανάσα και βουτήξαμε. Η πορεία των πραγμάτων μας διέψευσε ευχάριστα, μια και οι τέσσερις συναντήσεις συνδιαμόρφωσης με πολλές και διαφορετικές συλλογικότητες παρήγαγαν εξαιρετικά γόνιμες συζητήσεις, βαθαίνοντας τον προβληματισμό όλων μας. Συνειδητοποιήσαμε ότι ο κοινός τόπος έχει διευρυνθεί τόσο ώστε, ενώ εκκινούμε από πολύ διαφορετικές αφετηρίες, η συνάντησή μας γίνεται πια ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη τις τρεις μέρες του 16ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ (6, 7, 8 Ιουλίου) πόσο επιτυχημένα αποτελέσματα μπορεί να παραγάγει…

Την Παρασκευή 6/7 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση συνελευσιακού χαρακτήρα με θέμα την υγεία. Θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι Κοινωνικών Ιατρείων και Κοινωνικών Φαρμακείων από διάφορες πόλεις.

Το Σάββατο 7/7 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση συνελευσιακού χαρακτήρα με θέμα την τροφή. Η θετική ανταπόκριση πλήθους συλλογικοτήτων και εγχειρημάτων που ασχολούνται θεωρητικά ή πρακτικά με το θέμα προοιωνίζεται μια πολύ γόνιμη συνάντηση.

Την Κυριακή 8/7 οργανώνεται εργαστήριο με θέμα «Ιδιωτικά χρέη, απόκρουση των απαιτήσεων των τραπεζών – Χαράτσια, οργάνωση της ανυπακοής στις νέες συνθήκες»
Επίσης την Κυριακή 8/7 οργανώνεται εργαστήριο με θέμα «Κοινωνική οικονομία και αλληλέγγυο εμπόριο» με τη συμβολή των: Δοκιμή, Βοτανικός Κήπος, Συνάλλοις.

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσουν παράλληλα:

1. Διαδραστικό εργαστήριο οργανογνωσίας από το Κοινωνικό Ωδείο
2. Οι συλλογικές κουζίνες (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Χανιά) συναντιούνται, γνωρίζονται και ψηλαφούν, μεταξύ άλλων, το ρόλο τους σε ένα περιβάλλον ολοένα και μεγαλύτερης κρίσης
3. Η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΟΣΥΝΑΤ) παρουσιάζει την πρότασή της για ­μια αποκεντρωμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων
4. Διακριτός χώρος έκθεσης προϊόντων από παραγωγούς προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και δικτύωσης μαζί τους από μεμονωμένους καταναλωτές ή συλλογικότητες.

Ο χώρος θα «ντύνεται» και με προβολή, σε συνεχή ροή, βιντεο και φωτογραφιών από τη δράση των συλλογικοτήτων.

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+