Οι προβολές στο 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών

Παρασκευή 6/7

Κόκκινη Ζώνη του Ζαφείρη Χαϊτίδη, 2011, 30′ (στις 9.00)

Το ντοκιμαντέρ, «Κόκκινη ζώνη», αφηγείται μέσα από τις παράλληλες ιστορίες τεσσάρων εφήβων Αφγανών, την πανομοιότυπη περιπέτεια που περνάνε όλοι οι Αφγανοί μετανάστες και πρόσφυγες (που για λόγους ζωής ή θανάτου εγκατέλειψαν τη πατρίδα τους) στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια καινούρια ζωή στην Ευρώπη, με σημείο εισόδου και αφετηρία προς τη Δύση, την Ελλάδα. Φεύγουν, όμως, από έναν πόλεμο και φτάνουν σε έναν άλλον. Εγκαταλείπουν μια «κόκκινη ζώνη» για μια άλλη, στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Σενάριο–Σκηνοθεσία: Ζαφείρης Χαϊτίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φώτης Μήτσης
Ηχοληψία: Σπύρος Δρόσος, Άρης Αναστασόπουλος
Μουσική: Χρήστος Τριανταφύλλου
Μοντάζ–Μιξάζ: Κυρηναίος Παπαδημάτος
Κάμερα: Νίκος Μέξης

Catastroika των  Άρη Χατζηστεφάνου-Κατερίνας Κιτίδη, 2012, 1.27′ (στις 10.00)

Η Catastroika αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.

 

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου-Κατερίνα Κιτίδη
Επιστημονική επιμέλεια: Λεωνίδας Βατικιώτης
Υπεύθυνος παραγωγής: Θάνος Τσάντας
Μοντάζ: Αρης Τριανταφύλλου
Μουσική: Active Member, Ερμής Γεωργιάδης
Συντελεστές: Ιουλία Κιλέρη, Μαργαρίτα Τσώμου, Βάγια Πάντου, Χρήστος Τσικνιάς, Γρανέτα Καρατζά, Κώστας Εφήμερος
Παραγωγή: Infowar Productions

Σάββατο 7/7

 

East…dreams West του Abdolreza Kohanrouz 2008, 55′ (στις 9.00)

Αφγανιστάν: Ο 21ος αιώνας βρίσκει τη χώρα καταστραμμένη από τον πόλεμο και την ξηρασία. Πολλοί ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στο δυτικό κόσμο. Και ξεκινούν. Στο δρόμο προς την Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσεις, αρρώστιες, πείνα κακοποιούς και την σκληρότητα των κρατικών χωρών. Φθάνοντας στην Ελλάδα, τους περιμένει μια νέα «ποιότητα ζωής» στους καταυλισμούς μεταναστών, στην ύπαιθρο, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, στις πλατείες ή σε αυτοσχέδια καταλύματα και, αν βρουν εργασία, ίσως καταφέρουν να νοικιάσουν ομαδικά ένα σπίτι. Αρκετοί περιμένουν μιαν ευκαιρία για να περάσουν για άλλη μια φορά τα σύνορα προς τη δύση. Για κάποιους όμως η μεγαλύτερη έλλειψη δεν είναι υλική. Όπως ο Wais, αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα για να ζήσουν με την οικογένεια τους. Άλλοι, όπως ο Hossain, επιλέγουν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

 

 

Οι μικροί άλλοι του Νίκου Δροσάκη 2010, 96′ (στις 10.00)

Αποδέκτες της σκληρότητας των  πογκρόμ, της ακροδεξιάς βίας αλλά και τη γλωσσικής είναι και τα παιδιά των μεταναστών. Σήμερα, «στο όνομα της κρίσης» τα παιδιά αυτά θυματοποιούνται, αντιμετωπίζονται ως ενήλικες και ακόμα χειρότερα ως «απειλή» για τα παιδιά των γηγενών. Κανένα συστημικό μέσο δε έχει δείξει ως σήμερα αρκετά ικανό και αποφασισμένο για να τα προστατέψει, δημιουργώντας το ασφαλές περιβάλλον ένταξης τους που απαιτείται.

 

Σκηνοθεσία – φωτογραφία: Νίκος Δροσάκη
Παραγωγή: Tabula Rasa Org–με τη Συνεργασία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών
Μουσική: Γιάννης Πασχάλης
Εικαστική επιμέλεια – μοντάζ: Γιώργος Κολιός
Ηχολήπτης Αντώνης Κουτελιάς

Κυριακή 8/7

 

Ευρωπαγίδα της Anna Giralt Gris, 2012, 45′ (στις 9.00)

Ένα ντοκιμαντέρ για την εξορία, την μοναξιά και τα φαντάσματα του πολέμου στις ζωές των προσφύγων. Το πορτρέτο μιας αφγανής γυναίκας που έγινε πρώτα χήρα και μετά πρόσφυγας. Πριν 15 χρόνια στο Ιράν και σήμερα στην Ισπανία, περιμένοντας την επανένωσή της με το γιο της.

 

Σκηνοθεσία: Anna Giralt Gris
Σενάριο: Anna Giralt Gris – Nasim Lomani
Παραγωγή: prisamatafilms

Πρώτη Υλη του Χρήστου Καρακέπελη, 2011, 78´ (στις 10.00)

7 συλλέκτες scrap παράνομοι μετανάστες, ανάμεσά τους και ένα παιδί, πρωταγωνιστές σε μια ιστορία ανακύκλωσης μετάλλων και κοινωνικού περιθωρίου. Θα ταϊσουν με φτηνή πρώτη ύλη τα καμίνια των χαλυβουργιών. Θα πλουτίσουν μια αλυσίδα μεσαζόντων. Θα κρατήσουν τη φωτιά της ανακύκλωσης αναμμένη και το πάθος αυτού του κόσμου για την παραγωγή νέων αγαθών άσβεστο. Για όλα αυτά, οι πρωτόγονοι αυτοί χειρώνακτες θα έχουν κερδίσει ένα πιάτο φαί και το δικαίωμα, από τις σπηλιές τους,  να γίνονται περιστασιακά και εφήμερα θεατές μιας δυτικής μεγαλούπολης που διογκώνεται αδιάκοπα γύρω τους.

 

Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρακέπελης
Σενάριο: Νατάσα Σέγκου-Χρήστος Καρακέπελης
Παραγωγή: CL productions –Faliro house productions

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+