Το ζήτημα των μειονοτήτων στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

Ποιος κινδυνεύει στη Θράκη; Η εθνικιστική επίθεση απέναντι στην τουρκική μειονότητα.

Στο πλαίσιο του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, το Σάββατο 5/7 στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοπιηθεί συζήτηση με θέμα Ποιος κινδυνεύει στη Θράκη; Η εθνικιστική επίθεση απέναντι στην τουρκική μειονότητα, με τη συμμετοχή του Τζαμαλί Μιλιαζίμ, δασκάλου από την Ξάνθη, και της Σίσσυς Βωβού, μέλους της Αντιεθνικιστικής Αντιμιλιταριστικής Πρωτοβουλίας. Αφορμή για τη συζήτηση είναι η ανάδειξη της μειονότητας της Θράκης σε κεντρικό ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών του περασμένου Μαϊου, έπειτα από αστοχίες και της Αριστεράς.

Συντονισμός: Δημοσθένης Παπαδάτος- Αναγνωστόπουλος

  • Τζαμαλί Μιλιαζίμ (δάσκαλος στην Ξάνθη)
  • Σίσσυ Βωβού (Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία)

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί:

* Στις διάφορες καμπές της πολιτικής του ελληνικού κράτους όσον αφορά τη μειονότητα της Θράκης: από την αποδοχή του τουρκικού της χαρακτήρα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’50, και την πολιτική του επιθετικού εξελληνισμού στα χρόνια που ακολούθησαν, ως την αλλαγή πλεύσης του 1991, την πολιτική του κατακερματισμού της μειονότητας, και την προσπάθεια να αναδειχτούν οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις της προκειμένου να αφομοιωθεί το τουρκικό στοιχείο.

* Στους διαχρονικούς αγώνες της Αριστεράς και του αντιεθνικιστικού χώρου να σπάσουν το φαύλο κύκλο των εθνικισμών, να αναδείξουν τα κοινά προβλήματα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ισονομίας και τη χειραφέτηση της τοπικής κοινωνίας από τις σκοπιμότητες των εθνικών (κρατικών) κέντρων.

* Στη δυναμική που ενίσχυσε την Αριστερά το 2012, στους λόγους που η δυναμική αυτή ανασχέθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαϊου, και στη σύμπραξη του μειονοτικού DEB με τον τοπικό μηχανισμό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που σηματοδοτεί μια τάση συντηρητικοποίησης της μειονότητας.

* Στις δυνατότητες να ανασχεθεί η συντηρητικοποίηση της μειονότητας και να ενισχυθούν οι κοινές προσπάθειες για την ισονομία, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, την κατοχύρωση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων για όλες και όλους, την αντιμετώπιση αναχρονισμών όπως ο νόμος της σαρία που στην Τουρκία αποτελεί ήδη παρελθόν.

* Στα αδιέξοδα του “αριστερού πατριωτισμού”, που τόσο στην περίπτωση της Θράκης, όσο και γενικότερα στα “εθνικά θέματα”, υποτιμά τη σύγκρουση με τον ελληνικό εθνικισμό και σημαντικές όψεις της “συνέχεια του κράτους”.

 

 

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+