Έκθεση φωτογραφίας: «Οι οικογενειακοί δεσμοί μας είναι πιο ισχυροί από τις παράνομες συμφωνίες σας!»

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

Μια σειρά φωτογραφιών (με κείμενο) για την απεργία πείνας των 14 μητέρων και πατέρων που διήρκεσε από τις 1-14 Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα . Οι οικογένειες διαμαρτύρονταν ήδη εδώ και μήνες για την ελευθερία της μετακίνησης, το δικαίωμα όλων για την ενότητα της οικογένειας και το βέλτιστο συμφέρον όλων των παιδιών όταν αποφάσισαν να κορυφώσουν τον αγώνα τους με αυτή την τελευταία λύση – την απεργία πείνας.

08112017_small

Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία μαζί με άλλα κράτη της ΕΕ σκλήρυνε και πάλι τις μεταναστευτικές της πολιτικές, χιλιάδες οικογένειες που χωρίζονται από τον πόλεμο και τις επικίνδυνες διαδρομές διαφυγής αντιμετωπίζουν καταπιεστικές πολιτικές και έλλειψη πολιτικής βούλησης που τους κρατάει σε επικίνδυνα μέρη και μακριά από τους αγαπημένους τους. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια τον Μάρτιο του 2016 έβαλε τέλος σε μια σύντομη περίοδο ελεύθεριας κυκλοφορίας, η οποία είχε διασώσει χιλιάδες ζωές μέσω «ασφαλούς διέλευσης».

Στις αρχές του 2017 και μετά την επανέναρξη επιστροφών βάση Κανονισμού Δουβλίνου στην Ελλάδα, η Γερμανία έδειξε το άσχημο πρόσωπο της και με πρόσθετους περιορισμούς και εμπόδια όσον αφορά την οικογενειακή επανένωση από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ξεκίνησε με καθυστερήσεις στις μεταφορές, ενώ εν τω μεταξύ η έλλειψη χρηματοδότησης για τα εισιτήρια από την πλευρά του ελληνικού κράτους συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα. Και κατέληξε σε αυξημένη και συστηματική απόρριψη αιτήσεων οικογενειακής επανένωσης από την πλευρά της Γερμανίας, όπου αυτό είναι δυνατό. Οι οικογένειες που βρίσκονται σε κίνηση σήμερα πρέπει να πολεμήσουν οι ίδιοι για να φτάσουν κάπως στους αγαπημένους τους, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να ενωθούν.

Και ενώ οι 14 οικογένειες της απεργίας πείνας μετά από σχεδόν 2 1/2 χρόνια εγκλωβισμού στην Ελλάδα έφτασαν τελικά όλοι στις οικογένειές τους τον Ιούνιο του 2018, χιλιάδες άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τη φτώχεια παραμένουν εδώ χωρίς καμία εγγύηση για το πότε και αν θα δουν τα παιδιά, τους γονείς ή τους συζύγους τους σύντομα.

Ο αγώνας συνεχίζεται!

_____

Photos: Salinia Stroux

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *