ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Σάββατο 6 Ιουλίου, 9.00 μ.μ
Shalom Salaam Peace
Μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 όλο και περισσότεροι/ες Ισραηλινοί/ες αγωνίζονται ακόμα πιο σκληρά για να κρατήσουν την ανθρωπιά όλων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Είναι η διπλή τους αφοσίωση μια απειλή ή η μεγαλύτερη ελπίδα για αυτόν τον τόπο;
(Σαλόμ – Σαλάμ – Πις είναι το γνωστό σύνθημα που σημαίνει ειρήνη στα Εβραϊκά, Αραβικά και Αγγλικά)
Το ντοκιμαντέρ καλύπτει την περίοδο από τις 7 Οκτωβρίου 2023 (επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς) έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (φυλάκιση των 18χρονων Ταλ Μίτνικ και Σοφία Όρρ, των πρώτων Ισραηλινών αντιρρησιών συνείδησης του τρέχοντος πολέμου, και την απόφαση στην υπόθεση Νότια Αφρική εναντίον Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο), παρουσιάζοντας τα γεγονότα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη (τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη), καθώς και το κίνημα και την καταπίεση των αντι-σιωνιστών Ισραηλινών κατά της κατοχής, με την παράλληλη αφήγηση της Σαχάρ Βαρντί, μιας Ισραηλινής αντιρρησία συνείδησης και ακτιβίστριας κατά της κατοχής στην Ιερουσαλήμ.
Σκηνοθεσία: Αλεξία Τσούνη
Σενάριο: Σαχάρ Βαρντί
Διεύθυνση Φωτογραφίας & Μοντάζ: Αλεξία Τσούνη
Σχεδιασμός Ήχου & Χρωματική Διόρθωση: Ευάγγελος Βλαχάκης
Μουσική: “Dimple by Oud” του Τανέρ Ντεμιράλπ
Παραγωγή: FemArtAct Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Ισραήλ, Παλαιστίνη και Ολλανδία, 2024
Διάρκεια: 58 λεπτά
Επικοινωνία: Αλεξία Τσούνη (FemArtAct, [email protected])
Σάββατο 6 Ιουλίου, 7.00 μ.μ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (στο χώρο προβολών)
Παρουσίαση του βιβλίου “Gentrification και εκτοπισμός, μια μελέτη και μερικές σκέψεις για το τι συμβαίνει στις γειτονιές μας” (εκδόσεις Δυσήνιος Τύπος) της Μ. Μπουσδέκη
Πρόκειται για ένα συγγραφικό έργο, που επιθυμεί να ανοίξει διάλογο με τα τρέχοντα κινήματα της πόλης, ενάντια σε μια μητρόπολη που αλλάζει συνεχώς. Με επίκεντρο τις πολιτικές του εξευγενισμού, της αστικοποίησης και της ωραιοποίησης που απονεκρώνουν τις γειτονιές, μετατρέποντας, τόσο τη γειτονιά όσο και τη ζωή εντός της, σε τουριστικό «προϊόν» προς κατανάλωση, η συγγραφέας παρουσιάζει τους σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από την πόλη και την αρχιτεκτονική συνδέοντας τους με τα πεδία των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών επιστημών αλλά και με τις συνθήκες της ταξικής πάλης.
Κυριακή 7 Ιουλίου, 19.30 μ.μ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ Δικτύου Γυναικών Συγγραφέων Η Φωνή Της
(στο χώρο προβολών)
«Κοινή μας Πατρίδα: Η Γραφή Μας»
Μια συζήτηση μεταξύ των μελών του φεμινιστικού δικτύου γυναικών συγγραφέων Η Φωνή Της, με καλεσμένες γυναίκες μεταναστευτικής καταγωγής που ζουν και γράφουν στην Ελλάδα.
Συντονίστρια: Χίλντα Παπαδημητρίου
Ομιλήτριες: Ελένη Ντούξη, Νελιόνα Μούτσου, Kassandra El Najaar
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΥΛΩΝΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Η γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη καταγγέλετε με κάθε τρόπο στο 25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Ενώνουμε τις φωνές μας και τον αγώνα μας. Γι αυτό θα λειτουργεί ένας ειδικός Πυλώνας: Για την Παλαιστίνη που θα φιλοξενεί πολλές από τις εκδηλώσεις και συζητήσεις μας.
“Μονόλογοι από τη Γάζα” Προβολή βίντεο: από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Letters to Mustafa: Δράση για παιδιά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Γράφουμε γράμματα για να δοθούν στον Mustafa Seta, τον υπεύθυνο παραγωγής του παλαιστινιακού θεάτρου Freedom Theatre, που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2023 και εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή. Το εργαστήρι θα αφορά σε παιδιά από 8 ετών και άνω.
Παρέμβαση που θα διαβάζεται 2λεπτο απόσπασμα από κάποιο θεατρικό κείμενο του παλαιστινιακού θεάτρου.
Κάθε μέρα του Φεστιβάλ, στον χώρο των Προβολών, μετά το τέλος της Προβολής. Αφορά σε μια 4λεπτη παρέμβαση, από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, όπου θα ενημερώνουν τον κόσμο για τις δράσεις αλληλεγγύης που τρέχουν από τον Δεκέμβρη ως συλλογικότητα προς το Παλαιστινιακό Θέατρο, Freedom Theater.
Περίπτερο διάθεσης βιβλίων με τα κείμενα του παλαιστινιακού θεάτρου. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις θα πάνε στο παλαιστινιακό θέατρο. Επίσης, θα υπάρχει σχετικό κείμενο στήριξης που για υπογραφή.
Τέλος, η στήριξη μας στον αγώνα συντροφισσών και συντρόφων για την ειρήνη στην Παλαιστίνη περιλαμβάνει και τις λοιπές σχετικές δράσεις όπως ειδική εκδήλωση στο χώρο των συζητήσεων, έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις διαδηλώσεις υποστήριξης του παλαιστινιακού αγώνα, συμμετοχή παλαιστινιακών ομάδων στις μεταναστευτικές κουζίνες, εκδήλωση για εφήβους στον παιδότοπο.