Οι προβολές του 24ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

Οι προβολές του 24ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ 24ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ 

Α. Χώρος Προβολής Ταινιών Μεγάλου Μήκους

Β. Χώρος Προβολής Ταινιών Μικρού Μήκους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 

21:00 Χώρος Α, Προβολής Ταινιών Μεγάλου Μήκους

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ 

Διάρκεια:117′, 

Παραγωγή: Anmato Productions με την υποστήριξη του Ιδρύματος Rosa Luxemburg, Αθήνα και χάρη στη σημαντικη συμμετοχική χρηματοδότηση.

Η ταινία “Χρυσή Αυγή Υπόθεση Όλων μας”  είναι η συνέχεια της ταινίας “Χρυσή Αυγή Προσωπική Υπόθεση”.

Το “Χρυσή Αυγή Προσωπική Υπόθεση” ήταν το αποτέλεσμα έρευνας πέντε χρόνων στα άδυτα  της ναζιστικής οργάνωσης μέσα από τους προσωπικούς φόβους  της σκηνοθέτιδας. Τότε το ερώτημα ήταν “πως είναι δυνατόν να είναι αυτό το ναζιστικό μόρφωμα τρίτη πολιτική δύναμη επί 7 χρόνια στην Ελλάδα”; Η ταινία σταματούσε στη αρχή της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Το “Χρυσή Αυγή  Υπόθεση Όλων μας” είναι η ταινία αυτής της δίκης που κράτησε 5 χρόνια. Η ταινία ξεκινάει με τη δίκη.

Είναι η ιστορία της μάχης που έδωσαν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής,  και τα αντιφασιστικά κινήματα για να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή. 

Είναι η ιστορία της αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο καθώς η ακροδεξιά και η ναζιστική ιδεολογία καλπάζουν σε όλη την Ευρώπη. 

Είναι η ιστορία της ένωσης των αντιφασιστικών δυνάμεων κατά της Χρυσής Αυγής. 

Αλλά, πάνω απ όλα, είναι η ιστορία μια μάνας που τα δωσε όλα για να δικαιωθεί ο γιός της. ο Παύλος Φύσσας και να πάνε φυλακή  αυτοί που τον μαχαίρωσαν.  Όλοι τους. Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Όλη η βουλευτική ομάδα  της Χρυσής Αυγής. 

Αυτή που ήταν για 7 χρόνια νόμιμα εκλεγμένη στην ελληνική βουλή .

Το πέτυχε. Είναι ιστορικό επίτευγμα. όπως και ήταν ιστορική δίκη.  

Συντελεστες:

Σκηνοθεσία και Σενάριο Angélique Kourounis

Διευθυντής Φωτογραφίας Χριστόφορος Γεωργούτσος

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης

Κάμερα:  Γιάννης Μισουρίδης, Angélique Kourounis, Thomas Iacobi

Ηχογράφηση: Thomas Iacobi

Μουσική: Alfons Kucher

Χρωματική διόρθωση: Θάνος Τσάντας

Μίξη: Teemu Takatalo

Γραφικά: Σωτηρία Παπαδοπούλου

1ος βοηθός: Έκτορας Κουρούνης Μπίτερ

Η σκηνοθέτιδα θα παρευρεθεί στην Προβολή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 

20:30 Χώρος Α, Προβολής Ταινιών Μεγάλου Μήκους

WORKING DANCERS

Με ελληνικούς υπότιτλους | GR/AR 

Στο Μπουένος Άιρες, μια ομάδα αναγνωρισμένων χορευτών αγωνίζεται για τα εργατικά της δικαιώματα και δημιουργεί την πρώτη Kρατική Ομάδα Σύγχρονου Χορού υπό τη συλλογική διοίκησή της. Αυτή είναι η ιστορία τεσσάρων ταλαντούχων χορευτών –του Ερνέστο, της Μπετίνας, της Βικτόριας και του Πάμπλο– σε μια πορεία έξι ετών. Μιλούν για τα όνειρα και τις αντιθέσεις τους, ως χορευτές, εργαζόμενοι και μέλη μιας ομάδας που βασίζεται στη συλλογική λήψη αποφάσεων. Παρακολουθούμε την καθημερινότητά τους, με τις πρόβες και τις παραστάσεις τους στο εμβληματικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και την πρεμιέρα της ομάδας μαζί με εικόνες από τα παρασκήνια στο ιστορικό Εθνικό Θέατρο του Θερβάντες. Παρατηρούμε την εκπλήρωση του μεγαλύτερου ονείρου ολόκληρης της χορευτικής κοινότητας: τη δημόσια κινητοποίηση για έναν Εθνικό Νόμο για τον Χορό. Εντυπωσιακές χορογραφίες, αυθεντικά λαϊκά τραγούδια και σύγχρονη μουσική της Λατινικής Αμερικής αποκαλύπτουν την ομορφιά του χορού μέσα από τη ζωή.

Συντελεστές:

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα & Julia Martinez Heimann

Διεύθυνση φωτογραφίας: José Pigu Gómez  

Μοντάζ: Victoria Lastiri 

Μουσική: Analía Rosenberg

Διεύθυνση ήχου: Nicolás Volonté 

Παραγωγή: Julia Martinez Heimann & Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα

Διεύθυνση εκτέλεσης παραγωγής: Νάνσυ Κοκολάκη & Νίκος Μουστάκας    

Βοηθός παραγωγός: Πάνος Μπίσδας

Φωτογραφίες: Marcelo Ragone, Nadia Villanueva & Fuentes2Fernandez 

Εκτέλεση παραγωγής: Ariana Aisenberg & Roxy Ruzzante 

Διανομή: Angélica Berdini, Agustina Sario, Bettina Quintá, Cristian Setién, Cristina Gómez Comini, Daniel Payero Zaragoza, Darío Rodríguez, Diego Franco, Enrique Martín Gil, Ernesto Chacón Oribe, Juan Guillermo Velázquez Cardona, Juan Cid, Julieta Gros, Luciana Benosilio, Leonardo Ressia, Magalí Del Hoyo, María del Mar Codazzi, María Kuhmichel, Mariela Queraltó, Martín Rebello, Pablo Fermani, Rafael Peralta, Ramiro Soñez, Victoria Hidalgo, Victoria Viberti, Virginia López, Yamila Guillermo, Yésica Alonso

Στην προβολή θα παρευρεθούν εργαζόμενες, εργαζόμενοι στον Χώρο του Χορού και θα ενημερώσουν για τις συνθήκες εργασίας στις Τέχνες και στον Χορό στην Ελλάδα.

+++

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 

21:00 Χώρος Β, Προβολής Ταινιών Μικρού Μήκους

HANTUSH – ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

HANTUSH – ένα παραμύθι της 14χρονης Παλαιστίνιας πρόσφυγα Salha Hamadin, νικήτριας του βραβείου “Hans Christian Andersen Fairytale Bay” το 2012.

Διάρκεια: 06:12

Όταν οι Ισραηλινές μπουλντόζες έφτασαν στο Βεδουίνικο χωριό της για να κατεδαφίσουν το σπίτι της, η 14χρονη Παλαιστίνια πρόσφυγας Σάλχα κάλεσε το ιπτάμενο αρνί της Χαντούς να την πάρει κάπου μακριά…

Το παραμύθι αυτό της 14χρονης μαθήτριας Σάλχα Χαμαντίν κέρδισε το βραβείο “Hans Christian Andersen Fairytale Bay” το 2012.

Η Σάλχα είναι μέλος της αραβικής κοινότητας των βεδουίνων Jahalin στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ περιοχή C της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Έγραψε αυτό το παραμύθι το 2012, αφού οι ισραηλινές μπουλντόζες έφτασαν στο χωριό της για να το κατεδαφίσουν.

Έχουν έρθει 5 φορές μέχρι σήμερα (2022) και κάθε φορά Παλαιστίνιοι και διεθνείς ακτιβιστές έρχονται να προστατεύσουν το χωριό και τα παιδιά γράφουν σε πλακάτ “ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ”…

Αφιερωμένο στη μνήμη της Rachel Corrie, η οποία καταπλακώθηκε από ισραηλινή μπουλντόζα στη Γάζα το 2003, και της Shirin Abu Akleh, η οποία πυροβολήθηκε στο κεφάλι ενώ κάλυπτε ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη το 2022.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία, γυρίσματα στην Παλαιστίνη: Αλεξία Τσούνη, 

Διεύθυνση φωτογραφίας, γυρίσματα Βαρκελώνης, Μοντάζ & Χρωματική διαβάθμιση: Ευάγγελος Βλαχάκης,

Βοηθός σκηνοθεσίας & υποτιτλισμού: Γεωργία Τσούνη, 

Συγγραφέας: Α: Salha Hamdeen, 

Αφήγηση: Thikra Manassra, Μουσική: “Oud” του Erik Airumian, “Arabian Desert” του Nasser Shibani, “Dimple by Oud” του Taner Demiralp, 

Παραγωγή: FemArtAct, Δυτική Όχθη / Παλαιστίνη & Καταλονία / Ισπανία, 2022

Ευχαριστίες: ADWAR Roles for Social Change Association & Arab Al-Jahalin Bedouin village

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δρ Sahar Yousef Alkawasmeh, Γενικό Διευθυντή του Συλλόγου ADWAR Roles for Social Change Association στη Χεβρώνα & τον κ. Abu Khamis, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου του αραβικού βεδουινικού χωριού Al-Jahalin, Δυτική Όχθη, Παλαιστίνη.

Η σκηνοθέτιδα θα παρευρεθεί στην προβολή.

CAPTIVITY – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Το βίντεο αποτελεί μέρος του Project Captivity. Στο βίντεο υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες γυναικών από το Ιράν και το Αφγανιστάν, που κατάφεραν να φύγουν από τις χώρες τους, και πλέον, ζούνε και εργάζονται στην Ελλάδα.

Διάρκεια: 30 λεπτά.

Η φωτογράφος Μερόπη Σταυρινού, εμπνευσμένη από τα γεγονότα στη χώρα της ευρύτερης γειτονιάς μας, το Ιράν, προχώρησε στη δημιουργία της πρώτης φωτογραφικής έκθεσής της. 

Τα μάτια, το χαμόγελο και η δύναμη αυτών των γυναικών είναι κινητήριος δύναμη. Το έργο “Captivity” δημιουργήθηκε για να αναδείξει την καταπίεση και τη βία που δέχονται οι γυναίκες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, από ένα σύστημα που φοβάται την ομορφιά, την έμπνευση, και τη δημιουργικότητά της.

Τα μαλλιά μας μπορούν να γίνουν μαντήλα, φερεντζές, αλλά και δύναμη στα χέρια μας. Βρίσκουμε τη δύναμη να κόψουμε το σύμβολο της ομορφιάς μας που ειναι τα μαλλιά μας, αλλά και να σηκώσουμε γροθιά το χέρι μας για να προχωρήσουμε μπροστά ανοίγοντας νέους δρόμους για μια κοινωνία πιο δίκαιη και ισότιμη. Ενώνουμε τα χέρια μας και παλεύουμε με αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη η μία προς την άλλη, για μόρφωση, ελευθερία, ζωή. Αρνούμαστε την αιχμαλωσία της ομορφιάς και του φύλου μας. Λέμε ναι στην αυτοδιάθεση του σώματός μας, χωρίς τις φόρμες που μας προσδίδει μία πατριαρχική κοινωνία, αναγκάζοντας μας να κρύψουμε τα σώματα μας και τα πρόσωπα μας, ή στο άλλο άκρο να υπερεκθέτουμε τα σώματα μας ως προϊόν προς πώληση.

Απλώνουμε το χέρι, εμείς το μισό του κόσμου, στους συντρόφους μας, φίλους μας, συναδέλφους μας, συμφοιτητές μας, στο υπολοιπο μισό του κόσμου και σας ζητούμε να συνεχίσει ο αγώνας μέχρι την απελευθέρωση της κοινωνίας.

Γυναίκα Ζωή Ελευθερία

Συνεντευξιαζόμενες:

Hana Ganji, Karimeh Ganji, Negin Motiei

Συμμετοχές:

Aliki Gkotsi,Arja Heinonen-Riganas, Athina Pseftoudi, Danai Archonti, Dimitra Miliou, Dioni Broussali, Drita Tozaj, Eleni Karasavva, Eleni Theona, Gemma Parter, Giota Efremidou, Ilias Tsapaliaris, Ioanna Enezli, Ioannis Kranias, Isabelle Villeette, Isidora Kountouri, Konstantina Stergiopoulou, Lilian Papantzikou, Magda Papapaschou, Maria Panayiotopoulou, Maria Rageb, Matenia Sakari, May Lagopoulos, Meni Seiridou, Myriam Cherif, Poppy Kostoletou, Prodromos Michailidis, Rami Kabbani, Saied Ghasemi, Spiridoula Gkeka, Sunny Papapostolou, Vaia Mpadeka, Vicky Markolefa, Zoe-Artemis Zoi, Zografia Tzaridou

Video director & Camera: Meropi Stavrinou

Video editor: Anthony Antonopoulos 

Η δημιουργός θα παρευρεθεί στην προβολή.

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση για τη θέση και τους αγώνες των γυναικών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 

20:30 Χώρος Α, Προβολής Ταινιών Μεγάλου Μήκους

ETILAAT ROZ – Afghanistan 2022 

Διάρκεια: 93 λεπτά

Original language: Dari – Subtitles: English

Η καθημερινή εφημερίδα Etilaat Roz, με έδρα την Καμπούλ, διερευνούσε τη διαφθορά και την κατάχρηση αξιωμάτων. Γι’ αυτό, το ανεξάρτητο μέσο έλαβε βραβείο από τη Διεθνή Διαφάνεια το 2020. Μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στα μέσα Αυγούστου 2021, ο αμερικανικός στρατός οργάνωσε μανιωδώς τις τελευταίες πτήσεις εκκένωσης, ο πρόεδρος Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα και οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία. Ως μέλος του προσωπικού, ο Abbas Rezaie παρατηρεί από κοντά τον εκδότη Zaki Daryabi και την ομάδα του κατά τη διάρκεια των κρίσιμων εβδομάδων της αναταραχής: Είναι δυνατόν να συνεχίσετε να εργάζεστε υπό αυτές τις συνθήκες; Πώς μπορούν να προστατευτούν οι πηγές και το προσωπικό; Ποιος μπορεί να μπει στη λίστα εκκένωσης; Ο Zaki Daryabi πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Ένα δραματικό έργο δωματίου που αντικατοπτρίζει την παγκόσμια ιστορία σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο. Silvia Bauer και Daniel Sponsel

Ο Abbas Rezaie, ο σκηνοθέτης της ταινίας και συντάκτης της εφημερίδας Etilaat Roz γύρισε το φιλμ στα γραφεία της σύνταξης κατά τη διάρκεια των δραματικών εβδομάδων το καλοκαίρι του 2021.

 Συντελεστές

Director: Abbas Rezaie 

Camera: Abbas Rezaie. 

Sound: Pedram Yar. 

Editing: Pedram Yar. Production: Abbas Rezaie. 

Producer: Abbas Rezaie, Zaki Daryabi. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 

20:45 Χώρος Β, Προβολής Ταινιών Μικρού Μήκους

STOP HUMAN TRAFFICKING 

Διάρκεια: 00:01:00

Το project αυτό, δημιουργήθηκε με σκοπό να συλλάβει κινησιολογικά τον εγκλεισμό, την αδυναμία ελεύθερης κίνησης,έκφρασης και τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , μέσα από το concept της “μαριονέτας” που δηλώνει πως κάποιος άλλος ελέγχει και προκαλεί βεβιασμένη κίνηση σε ένα ολόκληρο σώμα ή κινείται με ρομποτική αλληλουχία χωρίς συναίσθημα. Με αυτή τη σκέψη εκφράζεται η καταπιεσμένη κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά που εργάζονται δουλικά σε παράνομες συνθήκες για να παράγουν προϊόντα ένδυσης (Human Trafficking).

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Camera : Αντώνης Σκαραμαγκάς

Σύλληψη-Χορογραφία : Κουλούβαρδη Στέλλα

Editing : Περσεφόνη Δισσεάκη

Παρουσιάσεις – Βραβεία :

Athens Video Dance Project 2020, January 25, 2020 Official Selection

Ork Kota Platform 2019, Budapest Hungary,January 16, 2019, Official selection

kNOwBox Dance Film Festival, Dallas / Seoul (KOREA), United States December 18, 2020
South Korean Premiere, Official Selection

Raise Your Voice Festival, Athens Greece, April 10, 2020, Official Selection

Screendance Film Festival, Sweden, Official selection

Η χορογράφος θα παρευρεθεί στην προβολή.

36 ΜΗΝΕΣ – ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΚ

Διάρκεια: 13’

Στην επέτειο της βίαιης δολοφονίας τou Ζακ Κωστόπουλου, ακτιβιστή, αντιφασίστα και drag queen, ο Γιώργος, ένας καταξιωμένος νεαρός δικηγόρος, προσπαθεί μάταια να καταθέσει ένα μπουκέτο λουλούδια στο αυτοσχέδιο μνημείο το οποίο περιφρουρείται από αστυνομικούς. Καθώς μια ακτιβιστική διαδήλωση μπροστά στο μνημείο βρίσκεται σε εξέλιξη, το επαγγελματικό meeting του Γιώργου διακόπτεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με τα βαθύτερα συναισθήματά του και να έρθει σε ρήξη με το εργασιακό του περιβάλλον.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα & Αριάδνη Μίκου

Χορογραφία: Αριάδνη Μίκου

Director of Photography: George Danopoulos

Sound Design / Music Composition: Giorgos Gargalas

Editor: Chrysanthi Badeka

Art Director: Maria Karathanou

Main Office Cast: Konstantinos Papanikolaou, Stella Koulouvardi, Alexis Tsiamoglou, Emmanouela Korki, Evgenia Sigalou, Dora Zacharopoulou

Main Protest Cast: ActiVista

Είδος: μικρού μήκους ταινία χορού

Δημιουργική Παραγωγός: Χρυσάνθη Μπαδέκα/ MØZ

Έτος παραγωγής: 2022

Style: αφηγηματική ταινία με στοιχεία ντοκιμαντέρ

DCP: 2K, 25fps με υπότιτλους σε Γαλλικά, Αγγλικά και Ελληνικά

Παραγωγή:

MØZ σε συνεργασία με DAN.CIN.LAB, MALAKTA, COORPI, TANZRAUSCHENΣτο πλαίσιο της συλλογής mAPs’ με θέμα τη Δύναμη.

Συντελεστές του έργου θα παρευρεθούν στην προβολή και θα συζητήσουν για Τέχνη και Ακτιβισμό.  

ΕΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Διάρκεια: 15 λεπτά.

Το ντοκιμαντέρ «εν ομονοία» αναφέρεται στο ομώνυμο καφενείο που βρίσκεται στην Στοά Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας και στην ιδιοκτήτριά του, Ελένη. Περιγράφει πως μια γυναίκα που ασκεί ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο επάγγελμα, γίνεται αποδεκτή και επηρεάζει το περιβάλλον της.

Συντελεστές

Έρευνα – Σενάριο – Σκηνοθεσία: Όλγα Μπακοπούλου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στάθης Γαλαζούλας

Εικονοληψία: Στάθης Γαλαζούλας, Όλγα Μπακοπούλου

Μουσική: Αδάμ Παναγόπουλος

Μοντάζ  – Μιξάζ: Σπύρος Κόκκας

Μίξη Ήχου: Αλέξης Φάλαντας

Επεξεργασία Χρώματος: Akron Studio

Η σκηνοθέτιδα θα παρευρεθεί στην προβολή.

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+