Το πρόγραμμα: του τριημέρου ΙΙ της Παρασκεύης 29/06 1η ημέρα ΙΙ του Σαββάτου 30/06 2η ημερα
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
συναυλίες ΙΙ συζητησεις ΙΙ κουζίνες
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΕΝΑΡΞΗ 9.30 Μ.Μ
Κεντρική σκηνή
- Νατάσσα Μποφίλιου
- Martha Moreleon & Los del Sur (Mexico)
- Angelika Dusk
- Παντελής Κυραμαργιός και Πλέγμα
Στη σκηνή στο χώρο των μεταναστευτικών κοινοτήτων
- Ρωσικός Παραδοσιακός Χορός
- Mandela Girls Νότια Αφρική
- Roze Wood – Μαδαγασκάρη
- Ubuntu Drum and Dance
- Momentum
Στη λαϊκή σκηνή:
Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΕΝΑΡΞΗ 7 Μ.Μ
Μέση Ανατολή: διαρκής πόλεμος, στρατοκρατικά καθεστώτα και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Ομιλητές/τρίες: Toufic Haddad (παλαιστίνιος συγγραφέας και ακαδημαϊκός), Κώστας Κουσιάντας (elaliberta.gr), Αντώνης Νταβανέλλος (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά)
Συντονισμός: Γιάννης Αλμπάνης (Δημοσιογράφος, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά)
Παρεμβάσεις: Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρδιστάν, Το Μωβ
Αγώνες για τα Κοινά Αγαθά: Κατοικία, Δημόσιοι Χώροι, Νερό
Ομιλητές/τρίες: Τόνια Κατερίνη (Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών), Πέτρος Μπαστέας (Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων και Συνταξιούχων στην ΕΥΔΑΠ), Ελένη Πορτάλιου (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού)
Συντονισμός: Γιώργος Βελεγράκης (ΚΟΚΚΟΙ)
Εργατικοί αγώνες και νίκες στην εποχή των μνημονίων
Ομιλητές/τρίες: Λάμπρος Μαστοράκης (Radical IT-μέλος ΔΣ ΣΕΤΗΠ), Γιώργος Σταματονικολός (εργαζόμενος ΜΚΟ), Τάσος Χριστόπουλος (Κλαδική Κατασκευών – ΑΠ Ροσινάντε), Άννα Ασλανίδου (μέλος ΔΣ του Ενιαίου Σωματείου Vodafone/Wind/Victus)
Συντονισμός: Μιχάλης Κατερίνης Λινάρδος (συνδικαλιστής στις τηλεπικοινωνίες)
Αυτό-οργανωμένοι Χώροι στο φεστιβάλ
- Χώρος Ιδεών και Εκδοτικά Εγχειρήματα
- Lgbtq-i
- Πρωτοβουλία ενάντια στις Εξορύξεις (Ήπειρος)
- Καταλήψεις Στέγασης Προσφύγων
ΕΚΘΕΣΕΙΣ που θα λειτουργούν στο χώρο
Έκθεση αφίσας από το Μάη του 68
«Οι καλές τέχνες βρίσκονται στους δρόμους». Γνωστές και λιγότερο γνωστές αφίσες από τα λαϊκά καλλιτεχνικά εργαστήρια της Σορβόννης αλλά και από εκείνα των αυτόνομων πολιτικών ομάδων.
Την έκθεση πλαισιώνει η προβολή βίντεο και αποσπασμάτων από τον κινηματογράφο τεκμηρίωσης της εποχής.
Έκθεση φωτογραφίας: “Οι οικογενειακοί δεσμοί μας είναι πιο ισχυροί από τις παράνομες συμφωνίες σας!”, Σαλίνια Στρούξ
Μια σειρά φωτογραφιών (με κείμενο) για την απεργία πείνας των 14 μητέρων και πατέρων που διήρκεσε από τις 1-14 Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα . Οι οικογένειες διαμαρτύρονταν ήδη εδώ και μήνες για την ελευθερία της μετακίνησης, το δικαίωμα όλων για την ενότητα της οικογένειας και το βέλτιστο συμφέρον όλων των παιδιών όταν αποφάσισαν να κορυφώσουν τον αγώνα τους με αυτή την τελευταία λύση – την απεργία πείνας.
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία μαζί με άλλα κράτη της ΕΕ σκλήρυνε και πάλι τις μεταναστευτικές της πολιτικές, χιλιάδες οικογένειες που χωρίζονται από τον πόλεμο και τις επικίνδυνες διαδρομές διαφυγής αντιμετωπίζουν καταπιεστικές πολιτικές και έλλειψη πολιτικής βούλησης που τους κρατάει σε επικίνδυνα μέρη και μακριά από τους αγαπημένους τους. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια τον Μάρτιο του 2016 έβαλε τέλος σε μια σύντομη περίοδο ελεύθεριας κυκλοφορίας, η οποία είχε διασώσει χιλιάδες ζωές μέσω «ασφαλούς διέλευσης».
Στις αρχές του 2017 και μετά την επανέναρξη επιστροφών βάση Κανονισμού Δουβλίνου στην Ελλάδα, η Γερμανία έδειξε το άσχημο πρόσωπο της και με πρόσθετους περιορισμούς και εμπόδια όσον αφορά την οικογενειακή επανένωση από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ξεκίνησε με καθυστερήσεις στις μεταφορές, ενώ εν τω μεταξύ η έλλειψη χρηματοδότησης για τα εισιτήρια από την πλευρά του ελληνικού κράτους συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα. Και κατέληξε σε αυξημένη και συστηματική απόρριψη αιτήσεων οικογενειακής επανένωσης από την πλευρά της Γερμανίας, όπου αυτό είναι δυνατό. Οι οικογένειες που βρίσκονται σε κίνηση σήμερα πρέπει να πολεμήσουν οι ίδιοι για να φτάσουν κάπως στους αγαπημένους τους, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να ενωθούν.
Και ενώ οι 14 οικογένειες της απεργίας πείνας μετά από σχεδόν 2 1/2 χρόνια εγκλωβισμού στην Ελλάδα έφτασαν τελικά όλοι στις οικογένειές τους τον Ιούνιο του 2018, χιλιάδες άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τη φτώχεια παραμένουν εδώ χωρίς καμία εγγύηση για το πότε και αν θα δουν τα παιδιά, τους γονείς ή τους συζύγους τους σύντομα.
Ο αγώνας συνεχίζεται!
Έκθεση φωτογραφίας: «Γυναίκα Πρόσφυγας», Μάριος Λώλος
Έκθεση φωτογραφίας: «Από – τυπώματα αστικού τοπίου», Γιώργος Νικολαϊδης
Έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό
Το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων παρουσιάζουν την έκθεση σκίτσων “Μετέωρο Βήμα” με θέμα το προσφυγικό.
28 σκιτσογράφοι, ο καθένας με τα εκφραστικά του μέσα και την ιδιαιτερότητα της ματιάς του, μεταφράζουν σε κριτική εικόνα τον πόνο, την οργή, την πίκρα, την υποκρισία, την ενοχή και υποκλίνονται στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό των απλών ανθρώπων.
Ενδέχεται λίγα σκίτσα να μην μπορούν να γκρεμίσουν την άδικη τάξη του κόσμου αυτού. Όμως, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να συνεννοούνται πιο εύκολα και να επισημαίνουν τις πηγές των δεινών τους.” Σκίτσα: «Το μετέωρο βήμα» , Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis – Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ στο χώρο του Φεστιβάλ
Εργαστήριο σκίτσου για παιδιά «Ζωγραφίζοντας μετέωρα βηματάκια»
Αφήγηση παραμυθιών
Θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια.
ΚΟΥΖΙΝΕΣ
Με γεύσεις από κουζίνες από πολλά μέρη του κόσμου θα στρωθεί το πιο ανοιχτό και φιλόξενο τραπέζι της πόλης, το τραπέζι του 21ού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας. Η μεταναστευτική/προσφυγική κουζίνα θα είναι για άλλη μια χρονιά η μεγάλη πρωταγωνίστρια του Τριημέρου, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες, γυναίκες και άντρες θα ετοιμάζουν αλμυρά και γλυκά παραδοσιακά εδέσματα των τόπων καταγωγής τους. Στην γευστική αυτή πανδαισία συμμετέχουν οι: Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε, Ιράν, Καμερούν Κοινωνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης Τουρκίας, Κουρδιστάν, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Νίγηρας, Νιγηριανές γυναίκες, Ν. Αφρική, Σενεγάλη, Σέρα Λεόνε, Σουδάν, Τουρκία – Κουρδιστάν, Φιλιππίνες Μαθήτριες-ες »Πίσω Θρανία».
Από το Φεστιβάλ δε θα λείψουν οι ρακομεζέδες του «Ρακάδικου», οι γεύσεις της Συλλογικής Κουζίνας «El Chef» και τα «σουβλάκια του Φελέκη».
Info
Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί MEDIACENTER
21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: 29,30 Ιουνίου, 1 Ιουλίου 2018–Πάρκο Γουδή
Είσοδος ενίσχυσης: 5€ ανά ημέρα | 10€ για όλο το τριήμερο | Δωρεάν για πρόσφυγες και μετανάστες/τριες
Ώρα έναρξης γενική: 6.00 μ.μ.
Ώρα έναρξης συζητήσεων: 7.00 μ.μ.
Ώρα έναρξης συναυλιών: 9.30 μ.μ.
Περισσότερα στο www.antiracistfestival.gr