Πρόγραμμα: 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, Παρασκεύη 1η ημέρα

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

Το πρόγραμμα: του τριημέρου ΙΙ του Σαββάτου 30/06 2η ημερα ΙΙ της Κυριακής 01/07 3η ημέρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

συναυλίες ΙΙ συζητησεις ΙΙ κουζίνες

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

ΕΝΑΡΞΗ 9.30 Μ.Μ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

 • Βέβηλος
 • Άγνωστος Χειμώνας
 • Fer De Lance
 • Rationalistas

On decks: Dj Magnum

 

 Στη σκηνή στο χώρο των μεταναστευτικών κοινοτήτων:

 • Χορός και τραγούδια από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
 • Αφγανική Παραδοσιακή Μουσική
 • Κabeiria Percussion– Αφρικάνικα Κρουστά
 • Yovel

 

Στη λαϊκή σκηνή:

 • Λαλητάδες (ηπειρώτικο γλέντι

 

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

ΕΝΑΡΞΗ 7.00 Μ.Μ

Ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, αντίπαλοι εθνικισμοί και το στοίχημα της ειρηνικής συνύπαρξης

Ομιλητές/τρίες: Χουσεϊν Μπεμπρέκ (τούρκος πολιτικός πρόσφυγας), Σταύρος Τομπάζος (οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Κύπρου), Αθηνά Σκαμπά (Κόκκινο Νήμα)

Συντονισμός: Κυριακή Κλοκίτη (Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα)

Παρεμβάσεις: ΟΚΔΕ, Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση

Η Δίκη της ΧΑ, η ναζιστική απειλή και το αντιφασιστικό κίνημα

Ομιλητές/τριες: Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος, Golden Dawn Watch), Ελευθερία Τομπάτζογλου (συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ,  «Φαβέλα»), Αγγελική Βαλσαμάκη (Αντιφασιστικός Συντονισμός), Πέτρος Κωνσταντίνου (συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ)

Συντονισμός: Αναστασία Ματσούκα (Στέκι Μεταναστών)

Μια συζήτηση για την Ισλαμοφοβία από Φεμινιστική Σκοπιά

Συμμετέχουν: Προσφύγισσες, Γυναικεία ομάδα ΑΡΑΝ, Κιουρι@, Sabbat, Ομάδα έμφυλου Αναμέτρησης, φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες

Αυτό-οργανωμένοι Χώροι στο φεστιβάλ

 • Χώρος Ιδεών και Εκδοτικά Εγχειρήματα
 • Lgbtq-i
 • Πρωτοβουλία ενάντια στις Εξορύξεις (Ήπειρος)
 • Καταλήψεις Στέγασης Προσφύγων

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ που θα λειτουργούν στο χώρο

 

Έκθεση αφίσας από το Μάη του 68

«Οι καλές τέχνες βρίσκονται στους δρόμους». Γνωστές και λιγότερο γνωστές αφίσες από τα λαϊκά καλλιτεχνικά εργαστήρια της Σορβόννης αλλά και από εκείνα των αυτόνομων πολιτικών ομάδων.

Την έκθεση πλαισιώνει η προβολή βίντεο και αποσπασμάτων από τον κινηματογράφο τεκμηρίωσης της εποχής.

 

Έκθεση φωτογραφίας: «Οι οικογενειακοί δεσμοί μας είναι πιο ισχυροί από τις παράνομες συμφωνίες σας!», Σαλίνια Στρούξ

 

 

Μια σειρά φωτογραφιών (με κείμενο) για την απεργία πείνας των 14 μητέρων και πατέρων που διήρκεσε από τις 1-14 Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα . Οι οικογένειες διαμαρτύρονταν ήδη εδώ και μήνες για την ελευθερία της μετακίνησης, το δικαίωμα όλων για την ενότητα της οικογένειας και το βέλτιστο συμφέρον όλων των παιδιών όταν αποφάσισαν να κορυφώσουν τον αγώνα τους με αυτή την τελευταία λύση – την απεργία πείνας.

Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία μαζί με άλλα κράτη της ΕΕ σκλήρυνε και πάλι τις μεταναστευτικές της πολιτικές, χιλιάδες οικογένειες που χωρίζονται από τον πόλεμο και τις επικίνδυνες διαδρομές διαφυγής αντιμετωπίζουν καταπιεστικές πολιτικές και έλλειψη πολιτικής βούλησης που τους κρατάει σε επικίνδυνα μέρη και μακριά από τους αγαπημένους τους. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια τον Μάρτιο του 2016 έβαλε τέλος σε μια σύντομη περίοδο ελεύθεριας κυκλοφορίας, η οποία είχε διασώσει χιλιάδες ζωές μέσω «ασφαλούς διέλευσης».

Στις αρχές του 2017 και μετά την επανέναρξη επιστροφών βάση Κανονισμού Δουβλίνου στην Ελλάδα, η Γερμανία έδειξε το άσχημο πρόσωπο της και με πρόσθετους περιορισμούς και εμπόδια όσον αφορά την οικογενειακή επανένωση από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ξεκίνησε με καθυστερήσεις στις μεταφορές, ενώ εν τω μεταξύ η έλλειψη χρηματοδότησης για τα εισιτήρια από την πλευρά του ελληνικού κράτους συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα. Και κατέληξε σε αυξημένη και συστηματική απόρριψη αιτήσεων οικογενειακής επανένωσης από την πλευρά της Γερμανίας, όπου αυτό είναι δυνατό. Οι οικογένειες που βρίσκονται σε κίνηση σήμερα πρέπει να πολεμήσουν οι ίδιοι για να φτάσουν κάπως στους αγαπημένους τους, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να ενωθούν.

Και ενώ οι 14 οικογένειες της απεργίας πείνας μετά από σχεδόν 2 1/2 χρόνια εγκλωβισμού στην Ελλάδα έφτασαν τελικά όλοι στις οικογένειές τους τον Ιούνιο του 2018, χιλιάδες άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τη φτώχεια παραμένουν εδώ χωρίς καμία εγγύηση για το πότε και αν θα δουν τα παιδιά, τους γονείς ή τους συζύγους τους σύντομα.

Ο αγώνας συνεχίζεται!

 

Έκθεση φωτογραφίας: «Γυναίκα Πρόσφυγας», Μάριος Λώλος

Έκθεση φωτογραφίας: «Από – τυπώματα αστικού τοπίου», Γιώργος Νικολαϊδης

 

Έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό

Το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων παρουσιάζουν την έκθεση σκίτσων “Μετέωρο Βήμα” με θέμα το προσφυγικό.

28 σκιτσογράφοι, ο καθένας με τα εκφραστικά του μέσα και την ιδιαιτερότητα της ματιάς του, μεταφράζουν σε κριτική εικόνα τον πόνο, την οργή, την πίκρα, την υποκρισία, την ενοχή και υποκλίνονται στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό των απλών ανθρώπων.

Ενδέχεται λίγα σκίτσα να μην μπορούν να γκρεμίσουν την άδικη τάξη του κόσμου αυτού. Όμως, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να συνεννοούνται πιο εύκολα και να επισημαίνουν τις πηγές των δεινών τους.»  Σκίτσα:   «Το μετέωρο βήμα» , Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis – Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

 

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ στο χώρο του Φεστιβάλ

Εργαστήριο σκίτσου για παιδιά «Ζωγραφίζοντας μετέωρα βηματάκια»

Αφήγηση παραμυθιών

Θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια.

 

ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Με γεύσεις από κουζίνες από πολλά μέρη του κόσμου θα στρωθεί το πιο ανοιχτό και φιλόξενο τραπέζι της πόλης, το τραπέζι του 21ού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας. Η μεταναστευτική/προσφυγική κουζίνα θα είναι για άλλη μια χρονιά η μεγάλη πρωταγωνίστρια του Τριημέρου, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες, γυναίκες και άντρες θα ετοιμάζουν αλμυρά και γλυκά παραδοσιακά εδέσματα των τόπων καταγωγής τους. Στην γευστική αυτή πανδαισία συμμετέχουν οι: Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε, Ιράν, Καμερούν Κοινωνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης Τουρκίας, Κουρδιστάν,  Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Νίγηρας, Νιγηριανές γυναίκες, Ν. Αφρική, Σενεγάλη, Σέρα Λεόνε, Σουδάν, Τουρκία – Κουρδιστάν, Φιλιππίνες  Μαθήτριες-ες »Πίσω Θρανία».

Από το Φεστιβάλ δε θα λείψουν οι ρακομεζέδες του «Ρακάδικου», οι γεύσεις της Συλλογικής Κουζίνας «El Chef» και τα «σουβλάκια του Φελέκη».

 

Info

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί MEDIACENTER

21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: 29,30 Ιουνίου, 1 Ιουλίου 2018Πάρκο Γουδή

Είσοδος ενίσχυσης: 5€ ανά ημέρα | 10€ για όλο το τριήμερο | Δωρεάν για πρόσφυγες και μετανάστες/τριες

Ώρα έναρξης γενική: 6.00 μ.μ.

Ώρα έναρξης συζητήσεων: 7.00 μ.μ.

Ώρα έναρξης συναυλιών: 9.30 μ.μ.

Περισσότερα στο www.antiracistfestival.gr

 

 

 

Μοιράσου το!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *